Ilmastonmuutoskeskustelusta vauhtia hämäläiseen elinkeinoelämään

ploki-1.jpg

Hallitusten välisen ilmastopaneelin (IPCC) koostamat raportit kansainvälisistä tutkimuksista ovat karua luettavaa. Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa alkaa aika tiimalasissa loppua. Olemme valitettavasti kansallisesti ja Hämeessä syyllistyneet nurkkakuntaiseen populismiin. Toistemme syyttelyn sijaan meidän kannattaa miettiä, mitä me voimme maailmanlaajuisesti asialle tehdä.

Hämeen ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulu kumppaniyliopistoineen kouluttaa huomisen osaajia aloille, joilla on merkittäviä mahdollisuuksia etsiä ratkaisuja ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Mikäli saamme valtiovallan ja sen rahoitusinstrumentit, maakuntaliiton, rahoituslaitokset, sijoittajat, oppilaitokset ja nykyiset toimivat yritykset aidosti etsimään ratkaisuja ilmastonmuutokseen, olemme kannattavan liiketoiminnan äärellä. Esimerkiksi Intian, Kiinan ja Afrikan nousevissa talouksissa on varmasti kysyntää tuotteille ja palveluille, joilla voidaan parantaa sikäläisten ihmisten arkea ja samalla tehdä isossa kuvassa ratkaisuja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.      

Olemme olleet Suomessa kansakuntana yhdessä esimerkillisiä toimijoita kestävän kehityksen, ympäristön monimuotoisen säilyttämisen ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Olemme eittämättä eri arvioiden mukaan hoitaneet kotimaassa asiat hyvin, kun tehdään kansainvälisiä vertailuja. Meillä kaikilla on edelleen varmasti paljon parannetavaa ja voimme omassa arjessamme, julkisessa taloudessa ja yrityksissä tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi parempia valintoja. Isossa maailmanlaajuisessa kuvassa toistemme syyttelyn sijaan meidän kuitenkin kannattaa tehdä asioita, joilla parannamme ihmisten arkea kansainvälisesti. Tähän uudet teknologiset ratkaisut, energiatehokkuus ja monet liikenteeseen liittyvät tuotteet ja palvelut voivat olla samalla tehokkainta ilmaston muutoksen vastaista työtä ja samalla avata vientimarkkinoita kotimaisille yrityksille ja oppilaitoksille.

Ilmastonmuutos ja lämpeneminen voidaan pysäyttää yhdessä. Ympäristötyö voi olla kannattavaa liiketoimintaa ja paljon tehokkaampi tapa pysäyttää ilmastonmuutos, kuin toistemme syyttely. Parhaimmillaan luomme valtavasti työpaikkoja ja tuotamme vientituloja maakuntaan tavalla, josta emme ole ennen edes osanneet uneksia. Meillä on Hämeessä mahdollisuudet olla edelläkävijöitä. Kuka ottaa johtovastuun asiassa, jossa Hämeestä voi tulla tämän vuosisadan uusi ilmastonlämpenemisen vastaisen työn piilaakso? 

Marko Ahtiainen 
Janakkala 

Marko Ahtiainen