Sovinnollista joulunaikaa

Joulun aluspäivinä pysähdyin pohtimaan kulunutta vuotta, yhteiskunnallista tilannetta Suomessa ja maailmalla. Mietin myös joulun merkitystä eri kulttuureissa ja erilaisten ihmisten näkökulmasta. Viimeistään hyvän valtuustokollegani Rita Kanniston lohdullinen Facebook-postaus yksinäisyydestä ja sen henkilökohtaisesta kohtaamisesta pysäytti. Samalla mieleen nousi Yhdysvaltain entisen presidentin John F Kennedyn ajatus ”Älkää kysykö mitä maa voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne”.

Tänä jouluna meitä mietityttää monet kansalaisia syvästi koskettavat asiat. Lapsiperheiden köyhyys, syrjäytyminen, vakavat henkilöön kohdistuvat rikokset, erilaisten väestöryhmien sopeutumattomuus maamme kulttuuriin, ilmastonmuutos ja kansainväliset jännitteet eri maiden välillä. Eri ihmisiä pohdituttavat ja koskettavat hyvin erilaiset asiat.

Yhteistä erilaisille yhteiskuntaa ja yksilöitä ravisteleville ongelmille on ymmärryksen lisäämisen tarve. Me jokainen voimme pysähtyä ja yrittää ymmärtää, että me ihmiset olemme ainoita, jotka voimme ongelmiin puuttua. Ymmärrys ja ratkaisujen hakeminen ovat keinoja, joita ei pelkästään käydä valtioiden tai poliittisten liikkeiden välillä, vaan ennen kaikkea meillä jokaisella on vastuumme tulevaisuudesta. Viha ja väkivalta eivät ole maailmanhistoriassa koskaan johtaneet mihinkään järkevään ratkaisuun. Vain ymmärryksellä, teoilla ja yhteistyöllä voimme selvittää ongelmat, joita yhteiskunnassamme ja maailmassa on. Meidän pitää hyväksyä, että kaikki erilaiset yhteiskunnalliset näkökulmat ovat vastuussa ongelmista. Tässä mielessä ei ole ketään, joka voisi nostaa käden ylös ja sanoa tämä on ainoa oikea tapa toimia, te muut olette väärässä.  

Perheessämme joulu on hyvin perinteinen. Olemme etuoikeutettuja ja nautimme läheistemme seurasta. Teemme käyntejä niiden läheistemme luona tai otamme heidät mukaan yhdessäoloon, joilla joulunaika olisi muuten yksinäinen. Pysähdymme ja lepäämme arkisen aherruksen keskellä.  

Näillä ajatuksilla toivotan sinulle ja kaikille suomalaisille ja suomessa asuville hyvää ja sovinnollista joulunaikaa 2018   

Janakkalassa 23. päivänä joulukuuta

Marko Ahtiainen

Marko Ahtiainen