Elinvoima puhutti Heinolassa ja Padasjoella

marko-blogi.jpeg

Heinolan perinteiset maalaismarkkinat ja Padasjoen kesän kohokohta sahtimarkkinat vietettiin aurinkoisen helteisissä olosuhteissa lauantaina 7. päivänä heinäkuuta 2018. Sain olla mukana paikallisten Kokoomusyhdistysten pisteillä kuuntelemassa markkinakävijöiden näkemyksiä yhteiskunnan tulevaisuudesta.

Heinolassa jyrää
Heinolassa tapasin tuttavan pitkän ajan takaa. Kilpakävelyn parissa 1990-luvun alussa sain tutustua Risto Kalermoon. Risto pitkäaikaisena entisenä Heinolan valtuuston jäsenenä aloitti kysymällä. ”Marko, kun sinut valitaan eduskuntaan, oletko koko Suomen kansanedustaja vai Hämeen kansanedustaja.” Kysymykseen oli helppo vastata, että mikäli tulen valituksi, olen varmasti koko Suomen kansalaisten edustaja. Aasinsiltana on pakko nostaa esille Päijät-Hämeen maakuntavaltuustoryhmän (kok.) pj. Timo Erkkilän kirjoitus (Itä-Häme 7.7.2018) ”Jyväskylän ja Savon ratoja kannattaa edistää parina”. Kirjoituksessa nostetaan esille erinomaisen tärkeä rataverkko tulevaisuudessa. Itä-Suomen ratkaisuun on kannattavaa liittää Turku – Hämeenlinna – Lahti – Heinola/Kouvola – Pietari rata. Tulevaisuuden kannalta tarvitaan laajoja valtakunnallisia ratkaisuja, joilla mahdollistetaan kannattava liiketoiminta ja toimivat logistiikka yhteydet. Tulen palaamaan tähän aiheeseen myöhemmin. Raideliikenne on tulevaisuuden elinvoima kysymysten tärkeimpiä asioita.

Heinolassa ihmiset toivat esille turhautumisensa valtakunnan tason päätöksenteossa yleistyneeseen juupas-eipäs väittelyyn, jossa ratkaisut ovat taka-alalla ja esille on noussut lähinnä toisten puolueiden vähättely ja jopa mustamaalaaminen. Kansalaiset ovat oikeassa. Valtakunnan tason puolueiden nokittelu on turhaa.

Koulutuspolitiikka ja ammatillisen koulutuksen reformi ei saanut varauksetonta hyväksyntään moniltakaan markkinakävijöiltä. Samaa olen kuullut useilta yrittäjiltä, jotka kaipaavat melkoista ryhtiliikettä ammatillisen koulutuksen työelämätaitoihin. Asiaa pitää seurata. Varsinkin hitaammin edistyvät nuoret ja monet ei niin lukemisesta kiinnostuneet opiskelijat saattavat kärsiä. Lisäksi yritysten varaan ei voida jättää ammatillisten opintojen perusasioiden opettamista. Meidän pitää seurata reformia tarkasti ja olla valmiita korjausliikkeisiin. Sinänsä on hyvä, että asioita viedään eteenpäin. SOTE-uudistus on esimerkki asiasta, jota pitäisi viedä eteenpäin ja korjata sitten kokemusten perusteella.

Päijänteen matkailun helmi - Padasjoki
Padasjoella esille nousi erityisesti matkailun edistäminen. Paikallisin voimin kunnassa ovatkin monet yrittäjät tehneet asian eteen paljon. Uskon, että kansallisella yhteistyöllä ja mahdollisella Euroopan Unionin kehittämiseen tarkoitetulla rahoituksella voitaisiin monen Päijänteenkin rantojen pienten kuntien matkailun vetovoimaa kehittää hurjasti. Maisemat ovat kuin tehty kansainvälisen vertailun kestäviksi matkailukohteiksi.

Maanpuolustus on monelle Padasjoella tärkeä harrastus. Oli hienoa huomata, kuinka reserviläiset olivat mukana sahtimarkkinoilla. Ylipäätään vapaaehtoisen maanpuolustuksen arvoa pitää nostaa eri yhteyksissä esille. Työ, jota reserviläiset tekevät ei ole yksinomaan puolustusvalmiuden taustalla merkittävää, vaan kyse on laaja-alaisesta yhteiskuntaa palvelevasta toiminnasta. Palaan Padasjoelle tämänkin aiheen tiimoilta.

Päivän aikana mieleeni nousi seuraavat asiat, joihin kannattaa tulevissa päätöksissä kiinnittää huomiota:

  • elinvoiman kehittäminen on yhteiskunnan eriarvoisuuden kannalta tärkein kehitettävä osa-alue
  • raideverkko pitää kehittää kuntoon seuraavaksi sadaksi vuodeksi
  • matkailun kehittämishankkeet tarvitsevat puolestapuhujia ja hyvää yhteistyötä
  • vapaaehtoinen kansalaistoiminta on tärkeä osa yhteiskunnan palveluvalikoimaa

Erityiset terveiset haluan lähettää Heinolan Hengitysyhdistyksen puheenjohtajalle, jonka kanssa kävimme järjestön toimintaa läpi, arvokasta ennaltaehkäisevää terveydenedistämistyötä. Lisäksi molempien markkinoiden taustalla toimivat Lions Clubit loivat osaltaan elinvoimaa paikkakunnille ja samalla saivat arvokkaita euroja omiin hyväntekeväisyys hankkeisiinsa.   

Marko Ahtiainen
Hämeen Kokoomuksen eduskuntavaali ehdokas 2019
#markoahtiainen2019
www.markoahtiainen.com 

Marko Ahtiainen