Valtuustoaloite rauhanturvaajien huomioimisesta Janakkalassa

aloite-1.jpg

Marko Ahtiaisen valmistelema valtuustoaloite Janakkalan kunnanvaltuustossa 18. päivänä tammikuuta 2019.

Osallistuminen kansainvälisiin kriisinhallinta ja rauhanturvaoperaatioihin on ollut tärkeä osa Suomen aktiivista ulkopolitiikan hoitoa jo vuodesta 1956. Suomi on ollut yksi rauhanturvaamisen edelläkävijämaita koko rauhanturvaamisen historian ajan.   

Presidentti Urho Kekkosen päätöksellä ensimmäinen suomalainen komppania osallistui vuosina 1956 – 1957 rauhanturvatehtäviin Siinain nimimaalla.

YK:n rauhanturvajoukot saivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1988. 2000-luvulle tultaessa Suomi on osallistunut perinteisten YK mandaatin omaavien operaatioiden lisäksi Nato johtoisiin kriisinhallintaoperaatioihin. 

Suomen Rauhanturvaajaliitto yhdistää kaikki suomalaiset rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä palvelleet samaan järjestöön sekä toimii jäsenistönsä vaikuttamiskanavana.

Esitän, että Janakkalan kunta selvittää keinot, joilla kunta voi edistää Suomen Rauhanturvaajaliiton kansainvälisissä kriisinhallinta ja rauhanturvaamistehtävissä olleiden janakkalalaisten jäsentensä henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi erilaiset jäsenedut sekä muut palvelut, jotka osoittavat kunnan pitävän erityistä huolta henkilöistä, jotka ovat olleet edistämässä kansainvälistä rauhaa kriisinhallinnan ja rauhanturvaamisen keinoin, osana kansainvälistä yhteisöä.

Janakkalassa 18. päivänä helmikuuta 2019

Marko Ahtiainen

Muut allekirjoittaneet,

Kokoomuksen valtuustoryhmä
Rita Kannisto
Ari Laivola
Aki Lintumäki
Tomi Pohjantähti

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä
Piia Aitto-oja

Marko Ahtiainen