Liikunta mahdollistaa

Suomi on juostu maailmankartalle. Tasavallan presidentit ovat pääsoin olleet esimerkillisiä oman fyysisen kunnon ylläpitäjiä. Mannerheim ratsasti ja harjoitti muita sotilaslajeja. Kekkonen hiihti, juoksi ja jumppasi. Koiviston legendaariset otteet lentopallokentällä ovat piirtynee monen meistä verkkokalvoille. nykyinen tasavallan presidentti pelaa lätkää, rullaluistelee ja heittää mökillä keihästä.   

Miksi sitten meillä on 70 % kansasta terveyden kannalta liian huonossa fyysisessä kunnossa? Miksi lapsista yli puolet on ylipainoisia? Hälyttäviä tunnuslukuja, joka heikentää ihmisten elämänlaatua ja toisaalta aiheuttaa yhteiskunnalle (sinulle ja minulle) valtavia terveydenhuollon kustannuksia.    

Kansalliseen liikuntapolitiikkaan ja sen toteuttamiseen tarvitaan muutos. Liikkumattomuudesta aiheutuvat yksilötason ongelmat sekä yhteiskunnalle aiheutetut taloudelliset haasteet osoittavat, että tarvitaan täysin uudenlaista tulosvastuulista liikuntapolitiikkaa. Liikuntapolitiikka on itseasiassa terveys-, sosiaali- ja elinkeinopolitiikkaa. Työnantajien kannattaa panostaa henkilöstön mahdollisuuksiin liikkua, se näkyy työssäjaksamisena ja parempina tuloksina työssä.

Lasten liikunta, elinikäiset liikuntatottumukset ja menestys huippu-urheilussa ovat kaikki heikoissa kantimissa. Tulevalla vaalikaudella tulee rakentaa koko liikuntapolitiikan suuntaviivat uusiksi. Työhön tarvitaan kokonaan uudet asiantuntijat paikallistasolta, urheiluseuroista, kouluista sekä kaupallisilta liikunta-alaa edustavilta tahoilta.

Asia voi vaikuttaa vähäpätöiselle, jopa tukiryhmäni kantavat voimat ovat sanoneet, että asiaan ei kannata ottaa kantaa. Mutta jos ajatellaan liikkumattomuuden kustannuksia yksilölle, yhteiskunnalle ja työnantajille sairauspoissalojen muodossa, asia on mielestäni välttämätöntä nostaa keskusteluun.

Ratkaisujani suomalaiseen liikuntapolitiikkaan:

Vähintään tunti päivässä liikuntaa kaikille luokka-asteille. Työnantajille suuremmat mahdollisuudet tukea verovapaina etuina työntekijöiden liikuntaharrastuksia. Hoivakoteihin lisää liikuntaneuvojia ikäihmisten arkea ja toimintakykyä vahvistamaan. Huippu-urheilun rahoitus osaksi ulkomaankauppaministeriön vientiponnisteluja. Liikuntaan liittyvän järjestöbyrokratian purkaminen ja uudelleen organisointi tulosohjauksella.      

Lahdessa 28.3.2019
Marko Ahtiainen
Hämeen Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas numerolla 2

 Lue koko Ratkaisuja Suomelle-blogisarja tästä!

Blogi: Ahtiainen ymmärtää myös urheilun