Rangaistusasteikkoja kiristettävä

Lukiessani erilaisista varsinkin väkivaltarikoksista hämmästelen keskustelua asian ympärillä. Meillä tuntuu olevan enemmän rikollisten ymmärtäjiä kuin uhrien ymmärtäjiä. Miten olemme päätyneet tähän kansalaisten oikeudentuntoa nakertavaan järjestelmään?

Lähtökohtaisesti rikoksen tekeminen on jokaisen oma valinta ja omalla vastuulla. Kukaan ei pakota väkivaltaan, murhaan, raiskaukseen tai ylipäätään yhteenkään rikokseen. Mitä ajattelee murhasta tuomittu henkilö, päästessään vapaaksi ja pahimmillaan hyvän käytöksen vuoksi etuajassa? Miten uhri voi saada vastaavan palkinnon? Ei millään. 

Kansalaisten henkiseen ja fyysiseen terveyteen kohdistuvat rikokset tulee saattaa nykyistä huomattavasti kireämmän rangaistuskäytännön piiriin. Lapsiin ja seksuaaliseen koskemattomuuteen kohdistuvien rikosten tutkintaan on lisättävä resursseja. Rangaistusasteikkojen pitää myötäillä kansalaisten oikeudentuntoa.

Kaikki toimet, joilla rikoksiin tuomitut pidetään pois heikentämästä oikeudentuntoamme, tulee ottaa käyttöön. Jo koulussa vaikuttaa olevan vallan toimintamalli, että kiusaajia ymmärretään paremmin kuin kiusattuja. Kiusaamiselle pitää asettaa ehdoton nollatoleranssi. Kiusaaja pitää siirtää toiseen kouluun tai saamaan tarvitsemaansa hoitoa.

Rangaistusasteikkojen kiristäminen on oikeudenmukaista. Kenenkään ei ole pakko tehdä rikoksia, joten keskustelu rikoksentekijöiden oikeuksista on mielestäni moraalisesti hyvin arveluttavaa. Ehdotan, että väkivaltaan, toisten omaisuuteen ja lapsiin kohdistuneet rikokset määritetään jatkossa huomattavasti nykyistä ankarammille asteikoille.

Miten voi olla mahdollista, että kymmeniä tuomioita saanut henkilö pyörii edelleen aiheuttamassa pelkoa yhteiskunnassamme meidän arjessamme? Pahimmassa hänen uhrinsa ovat menettäneet henkensä tai ovat sairastuneet vakavasti.  

Ratkaisuja Suomelle:

Rikoksista tuomituille ankarammat rangaistukset. Ilman kansalaisuutta oleville rikoksen tekijöille välitön poistaminen maasta. Oleskeluluvan menettäminen muun maan kansalaisille rikoksen seurauksena. Lähipoliisi toimintaan lisää resursseja. Huomio rikoksen tekijöistä rikoksen uhrien auttamiseen.

Forssassa 29.3.2019
Marko Ahtiainen
Hämeen Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas 2019, numerolla 2

Lue koko Ratkaisuja Suomelle-blogisarja tästä!