Arkeen potkua aktiivisuudesta

Peruskoulun yläasteella pääsin kesätöihin Valtion Viljavarastolle. Sain useampana kesänä tehdä monipuolisia työtehtäviä aina viljan laadunmäärityksestä laivojen lastaamiseen. Laivojen lastaaminen ja jopa 18 tunnin työvuorot kokeneiden varastomiesten kanssa olivat nuorelle miehelle opettavaista aikaa. Oli elämämakuista touhua työskennellä pimenevissä syysilloissa laivojen kannella viljan pöllytessä laivan uumeniin. Työ maistui työltä.  

Työ lähes kellonympäri maistui hyvälle. Olin kovassa kunnossa, harrastin kilpailumielessä kestävyysjuoksua ja kroppa oli viritetty kestämään rasitusta. Monesti ja edelleen muistelen tuota aikaa hyvin opettavaisena elämään sisältöä tuovana asiana.  

Työllä on merkitystä. Työnteko edistää yksilön ja hänen läheistensä taloudellista sekä sosiaalista turvaa. Olen jo nuoruudessani tullut siihen johtopäätökseen, että terveiden ihmisten kannattaa työskennellä kaikissa olosuhteissa mieluummin kuin olla joutilaana tekemättä mitään. Ihmettelen suuresti nykyistä työttömyysturva ja sosiaaliturva järjestelmää, joka suorastaan kannustaa ihmisiä olemaan tekemättä mitään. Ovatkohan päättäjät ymmärtäneet passiiviseen vastikkeettoman turvan aiheuttamia ongelmia syrjäytymisen ja elämän sisällöttömyyden näkökulmasta.

Yrittäjyys on kaiken työnteon perusta. Yrittäjät luovat omalla riskillään työpaikat ja työntekijöiden kanssa yhdessä talouden arvonlisän, jolla koko yhteiskunta pyörii. Meidän pitää kehittää työn ja yrittäjyyden verotusta tavalla, joka kannustaa tekemään työtä, luomaan työpaikkoja ja yrittämään. Työntekijän ja työn tarjoajan on oikeus vaurastua ja päättää yhä enenevissä määrin ansaitsemiensa tulojen käytöstä.        

Verotuksen pitää mahdollistaa kaikille vaurastuminen työllä ja ponnistelulla. Toisaalta ansiosidonnainen turva ei edistä tutkimustenkaan mukaan työllistymistä työttömyyden alussa. Meillä ei ole varaa makuuttaa osaavia kansalaisia kotona syrjäytymässä ja olemassa työmarkkinoiden ulkopuolella.  

Työ ja yrittäminen tuovat sisältöä elämään. Joutilaisuus ja paikallaan oleminen tuhoavat sosiaaliset suhteet ja syrjäyttävät ihmisiä työmarkkinoilta. Meillä ei ole tähän kovaan politiikkaan enää varaa. Pidän vastikkeetonta turvaa terveille ihmisille kovimpana ja syrjäyttävimpänä rangaistuksena yhteiskunnalta yksilölle. Olen kokenut tämän henkilökohtaisestikin.   

Meidän suomalaisten identiteetti rakentuu pitkälle työntekemisestä. Mitä teet työksesi on usein kuultu kysymys, kun kohtaamme uusia ihmisiä. Työ tarjoaa useampia merkityksiä meille kaikille. Työn antamat sisällölliset merkitykset, yhteenkuuluvuus, sosiaaliset verkostot ja oman yhteiskunnallisen merkityksen tunne taloudellisen merkityksen ohella muovaat omaan minäkuvaamme osana yhteisöämme.   

Ratkaisuja työllisyyteen:
Työn vertouksen keventäminen. Perustili nykyisen vastikkeettoman sosiaaliturvan tilalle. Luotetaan ihmisten kykyyn sopia paikallisesti omista työehdoista työnantajan kanssa. Yritysten verotuksen keventäminen ja kannustaminen investointeihin verotuksen keinoin.   

Janakkalassa 30.3.2019
Marko Ahtiainen
eduskuntavaaliehdokas, Kokoomus Häme

Lue koko Ratkaisuja Suomelle-blogisarja tästä!