Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä esimerkkiä

53476392_2405956856105340_328842723614261248_n.jpg

Me suomalaiset tarvitsemme terveydenhuoltoon uudenlaista tapaa ja keinoja varmistaa ikääntyvän yhteiskuntamme terveydenhuollon palvelut. 

Laajapohjainen, mieluiten parlamentaariseen valmisteluun perustuva terveydenhuollon kehittäminen on välttämättömyys. Ihmisen palvelujen tarvitsijana pitää olla tärkeimmällä sijalla valmistelussa, ideologisen tavoitteiden sijaan.

Terveellisempi ympäristö, terveemmät elämäntavat, hyvä työterveyshuolto,  katkeamaton hoitoketju perusterveydenhuollosta vaativaan erikoissairaanhoitoon kannattaa olla yhteisenä tavoitteena. Tietojärjestelmien yhteensopivuus on välttämättömyys hyvälle hoitoketjulle.

Nykyinen osin hallitsematon ulkoistus, jossa ihminen ei voi itse valita hoitopaikkaa, edistää sekä julkisen, että yksityisen terveydenhuollon laadun heikkenemistä. Tästä on karmeita esimerkkejä, joita emme kukaan kaipaa. 

Mahdollisuus valita julkisen terveydenhuollon hoitopaikkojen välillä, jota täydentää kolmannen sektorin ja yksityisen sektorin terveydenhuolto osana valikkoa olisi mielestäni erinomainen vaihtoehto. Nykyisessä mallissa valinnan tekee viranomainen. Annetaan tulevaisuudesssa kansalaisten valita parasta itselle, näin huonosti asioita tekevät tahot kaatuvat pois. 

Organisoitumismalli pitää kehittää hoidon tarjonnan ja osaamisen kautta sekä ihmisille tärkeiden perusterveydenhuollon lähipalvelujen tarpeiden kautta. Hallintomallit voivat perustua vahvoihin kaupunkeihin ja harvaan asutulla seudulla toisenlaisiin ratkaisuihin. Maakunnat ovat liian pieniä kokonaisuuksia.  Yhteistyö jota kanta-hämeen ja pirkanmaan osalta erikoissairaanhoidon osalta on viritelty on erinomainen esimerkki uudenlaisesta ajattelusta. Kahdeksan tähden sairaala on kannatettava kokonaisuus. 

Nyt ei ole aika ilkkua, eikä kerätä irtopisteitä. On unohdettava ideologiat ja valmisteltava päätettäväksi parasta terveydenhuoltoa maailmassa meille suomalaisille. On tehtävä päätöksiä, joita ei ole kahteentoista vuoteen kyetty tekemään. 

Marko Ahtiainen 
eduskuntavaaliehdokas, Kok. 
Häme, Janakkala  

Marko Ahtiainen