Liiikumattomuus haastaa kuntapolitiikkaa
Suomalaiset liikkuvat terveyden kannalta liian vähän. Vain 20 % aikuisista liikkuu terveyden kannalta riittävästi. UKK-instituutin laskelmien mukaan liikkumattomuus maksaa vuodessa vähintään 3,2 miljardia euroa. Yksittäiselle kuntalaiselle liikunta ja muu kulttuuri antavat fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä energiaa arjessa jaksamiseen.
Liikuntalain hengen mukaan julkisen sektorin tehtävä on mahdollistaa liikuntapaikkoja ja muuta infrastruktuuria kaavoittamalla, rakentamalla ja ylläpitämällä mahdollisuus monipuoliseen liikkumiseen. Yritysten ja järjestöjen toimesta rakentamat liikuntaolosuhteet ovat merkittävä tekijä kuntalaisten liikunnan edistämisessä. Janakkalassa esimerkiksi Turengin kuntoportaiden rakentaminen oli erinomainen esimerkki kunnan, yrityksen ja keskeisten urheiluseurojen yhteistyöstä. Yhteistyöllä syntyi kuntalaisille avoin maksuton liikuntapaikka. Koko kunnan alueella ilman järjestöjen ja yritysten aktiivisuutta useimmat ohjatut liikunta aktiviteetit jäisivät toteuttamatta.
Liikkumattomuuden haasteena on lasten ja nuorten elämäntavat, jossa mm. viihteelliset digitaaliset kanavat ovat suurin haaste koko yhteiskunnalle. Länsimainen elämäntapa on kaiken ikäisten ihmisten liikkumattomuuden juurisyy. Janakkalassa seurojen yhteistyö on pääosin esimerkillistä. Seuratoimijoilta saamani palautteen mukaan yhteistyössä olisi vielä kehitettävää ja kunnan rooli yhteishengen ja tekemisen osalta voi olla jatkossa avain liikunnallisen elämäntavan mahdollistamiseen.
Useilta seuratoimijoilta saamani palautteen mukaan yksittäiset päättäjät unohtavat ajoittain roolinsa. Itseään ja vapaaehtoisia kunnioittavan päättäjän kannattaa olla rakentamassa yhteistyötä. Itselle mieluisat järjestöt ja lajit eivät saa sokaista silmiä siltä, että oman tai yksittäisen toimijan edun tavoittelu voi pahimmillaan olla edistämässä liikkumattomuutta.
Olen saanut työskennellä vapaaehtoisena seuroissa sekä työelämässä seura-, alue- ja lajiliitossa kahden kymmenen eri liikuntalajin parissa yli kolmenkymmen vuoden ajan. Yksi keskeinen osaamisalueeni on ollut aktiivisten ihmisten osaamisen yhdistäminen toimiviksi seuroiksi. Hajottamisen sijaan olemme ammattilaisten kesken kokeneet yhteistyön ja yhdistämisen olevan liikkujille eduksi. Liikkumattomuuden haasteen ymmärtäminen oman tai yksittäisen intressipiirin sijaan on ollut kasvattava kokemus. Virheitä tein aikanaan Janakkalassa, kun tarkastelin asiaa liian suppeasti.
Kunnanvaltuutetun rooli on kuntastrategiassa ja vuotuisissa talousarvio prosesseissa vaikuttaa liikunnallisen elämäntavan edistämiseen. Tulevien valtuutettujen kannattaa pidättäytyä yksittäisten virkamiesten työnohjauksesta. Seurojen avustuksiin ja salivuoroihin liittyvissä asioissa tulevien päätättäjien kannattaa pitää etäisyyttä oman suosikkiseuran tai lajin asioiden yksipuoliseen edistämiseen. Seurat osaavat ja kykenevät yhteistyössä sopimaan arjen asioista keskenään ilman poliitikkojen sotkeutumista valmisteluun tai seurojen väliseen vuoropuheluun.
Liikkumattomuuden haaste on kaikille vaikuttajille ja päättäjille yhteinen. Liikuntakulttuurin lisäksi henkisen kulttuurin rooli on merkittävässä roolissa kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta. Oman näkemykseni mukaan pääosa ehdokkaista ja nykyisistä vaikuttajista ymmärtää liikkumattomuuden haasteen. Heitän haasteen innokkaille omana seuran tai järjestön asioita edistäville siitä, että asioita kannattaa valtuustosta ja lautakunnista käsin katsoa avarakatseisesti.
Marko Ahtiainen
kuntavaaliehdokas (kok)
Janakkala