Eduskuntavaalit 2023 – Marko Ahtiainen

Vaalien voittajan Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on käynnistänyt hallitusohjelmaneuvottelut huhtikuun puolivälissä. Maamme taloudellinen tilanne Hämeen tulevaisuuskuva ovat haasteellisia. Hallitusohjelma on vaalikauden tärkein strateginen linjaus. Se ohjaa hallituksen päätöksiä ja lainvalmistelua. Ohjelmalla on normaalia suurempi merkitys Hämeelle. Kotitalouksien ja ihmisten taloushuolet, työttömyys, syrjäytyminen, heikentyneet oppimistulokset, nuorten mielenterveysongelmat, velkaantuminen ja ihmisten turvallisuuden tunteen heikkeneminen ovat arkipäivää myös täällä Hämeessä.

Hallitusohjelmalta on edellytettävä kunnianhimoista toimia ongelmien ratkaisemiseksi. Monen ongelman ratkaisu on sosiaaliturvauudistuksessa, joka ei voi odottaa vuoteen 2027, joka on nyt asetetun parlamentaarisen komitean työskentelyn takarajaksi. Sosiaaliturvauudistus ja oppimiseen panostaminen ovat välttämättömyys nopealla aikataululla. Häme tarvitsee lisää osaavaa työvoimaa. Erityisen vakavana työvoimapula näyttäytyy hyvinvointialueilla ja yrityksissä. Hyvinvointialueilla toki on myös kyse siitä, että töitä ja palveluita uskalletaan järjestää uudella tavalla.

Valtakunnallisesti lähes 600 000 tuhatta työikäistä on työmarkkinoiden ulkopuolella. Maamme työtätekevän väestön veronmaksukyky ja kotitalouksien talous ei kestä suurta työelämän ulkopuolella olevaa ihmisten joukkoa. Sosiaaliturvauudistus ja elinikäiseen oppimiseen panostaminen ovat vaikuttavin lääke työvoimapulaan. Kotitalouksien taloudellista asemaa helpotetaan työn verotuksen merkittävällä keventämisellä. Tulonsiirrot ovat pahentaneet ongelmia, eivät ratkaisseet niitä.

Hämeelle yksi keskeinen kysymys on liikenteeseen panostaminen. Tieverkon perusparannustyöt eivät voi odottaa. Hallitusohjelmassa näihin on saatava uutta panostusta. Tiestön kunto on monin paikoin ala-arvoisessa kunnossa ja estää molempien Hämeen maakuntien kehittymistä.
Terveyserot ja ikääntymisen tuomat haasteet asettavat terveydenhuollon kantokyvyn äärimmäisen tiukkaan tilanteeseen. Liikunta on hyvä keino terveyden edistämiseen. Liikkumattomuus maksaa UUK-instituutin mukaan peräti 3,2 miljardia yhteiskunnalle. Hallitusohjelmaan on saatava painotus, jolla maamme väestön liikkumattomuutta aletaan ratkaista. Yksilötasolla me voimme jokainen tehdä asialle paljon. Lasten ja nuorten sekä ikäihmisten kohdalla tarvitaan politiikkatoimia, joilla yksilöille hyvin haitallista liikkumattomuutta vähennetään. Samalla sillä on suuri merkitys yhteiskunnan talouden kannalta.

Vaalikauden askelmerkit asetetaan hallitusohjelmassa. Hallitusvastuusta kieltäytyvät ennalta ne puolueet, jotka eivät ole valmiina vastuunkantoon. Katse kääntyy Hämeen vaalipiirin kaikkiin valittuihin kansanedustajiin. Nyt on näytön paikka.

Hämeessä 22. päivänä huhtikuuta 2023,

Marko Ahtiainen
Janakkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja
Kanta-Hämeen maakuntahallituksen jäsen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.